2019-12-28 07:25:20• hírek • MTI

A helyi közigazgatás területén segíti a miniszterelnök munkáját Valentin Bretfelean

A helyi közigazgatás területén segíti Ludovic Orban miniszterelnök munkáját a karácsony előtt államtanácsossá kinevezett Valentin Bretfelean - válaszolta az MTI írásban feltett kérdésére a román kormány sajtóirodája.

Az egykori hírszerzőtiszt tíz éven át vezette a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrséget, és rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel. A volt hírszerzőt ez év márciusában a Népi Mozgalom Párt (PMP) marosvásárhelyi szervezetének elnökévé nevezték ki.


Több erdélyi magyar napilap pénteki számában vezércikkben foglalt állást a kinevezés ügyében. A Krónika szerint a kinevezés visszahat a miniszterelnök megítélésére. A lap cikkírója az ismert közmondást parafrazálva jelentette ki: "madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról". Szerinte Bretfelean a PMP lobbija révén juthatott tisztségbe. Ludovic Orban kormányának ugyanis szüksége van a Traian Basescu volt államfő nevével fémjelzett nacionalista párt támogatására ahhoz, hogy hatalmon maradhasson.


A Székely Hírmondó című napilap vezércikkírója szerint Ludovic Orbánnak azért kell a titkosszolgálati háttérrel rendelkező, magyargyűlölő politikus, hogy folytassa munkáját. "Akinek tapasztalata van abban, hogy miként kell a törvényeket átértelmezni azért, hogy a magyarság mindennapi életét megkeserítse, hogy a meglévő jogaival se tudjon élni, hogy kreatív energiáit lekösse, az nem egy idegengyűlölő szemétláda, hanem egy jó hazafi, akinek szolgálatai nélkülözhetetlenek egy "liberális" miniszterelnök számára" - írta vezércikkében a Székely Hírmondó.


Valentin Bretfelean 2017 végéig tíz éven át töltötte be a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség igazgatói tisztségét. Bretfelean rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román-magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt a titkárságon megtagadták tőle és távozásra szólították fel.


A városi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait, valamint a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait. Valentin Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházára kitűzött székely zászló miatt. Bretfelean a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámnak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti bírságolásokat.


2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének nevezte, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak.


Akkori kijelentései miatt az RMDSZ a rendőri igazgató leváltását követelte, ám ez akkor nem történt meg. Dorin Florea polgármester ehelyett büntetést szabott ki rá a kijelentései miatt, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon. Valentin Bretfelean korábban a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alkalmazásában állt. 2001 szeptemberében súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a SRI Máramaros megyei részlegének a parancsnoki tisztségéből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: